Web Analytics Made Easy - Statcounter

احد اصل‌محمدی، قاری و پیشکسوت قرآنی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، با اشاره به تعریفی از آموزش عمومی قرآن با توجه به کاهش اقبال قرآنی در میان جوانان، گفت: سن آموزش قرآن می‌تواند از پنج و یا شش سالگی آغاز شود، اما بیشتر بحث این است که فرد بتواند حروف را بشناسد؛ فلذا بهترین سن شروع آن از کلاس دوم و سوم ابتدایی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به تفاوت تلفظ حروف فارسی و عربی، ادامه داد: اگر بخواهیم پیش از شروع پایه اول ابتدایی، آموزش عمومی قرآن و بحث روخوانی قرآن را با خردسالان آغاز کنیم، قطعاً در مدرسه با مشکل برمی‌خورد. در تلفظ الفبا به زبان عربی باء، تاء و ثاء و ... گفته می‌شود، اما در زبان فارسی تلفظ الفبا ب، ت، ث و ... گفته می‌شود. به خاطر همین بهتر است خردسال با حروف آشنایی داشته باشد.

بهترین شیوه گفتاری و شنیداری

اصل‌محمدی با تأکید بر اینکه بهترین سن فراگیری آموزش قرآن کلاس سوم ابتدایی به بعد است، بیان کرد: کلاس‌های قرآن نیز دو شیوه دارد؛ یکی اینکه آغازش با روخوانی، روان‌خوانی، تجوید، فصیح‌خوانی و ... است و دیگر نیز کلاس‌های سنتی قرآن بوده است که از گذشته این جلست در مساجد، حسینیه‌ها، تکایا و منازل رواج داشته است.

این قاری و پیشکسوت قرآنی با اشاره به اینکه کلاس‌های سنتی قرآنی در آموزش مؤثرترین پایگاه بوده‌اند، اضافه کرد: شیوه آن کلاس همان بوده است که در قرآن آمده است: «فَإِذَا قَرَأْنَاهُ فَاتَّبِعْ قُرْآنَهُ»؛ یعنی شیوه آن کلاس‌ها همان گفتاری و شنیداری است. این جلسات بازدهی بهتری دارند.

قرائت تقلیدی با قرآن‌آموزی که روخوانی نمی‌داند

وی بیان کرد: طی مرحله‌ای آزمایشی قرائت تقلیدی را با قرآن‌آموزی که روخوانی را نمی‌داند، آغاز کردیم، نتیجه آن اولاً ایجاد انگیزه و جذابیت است و ثانیاً اینکه آن قرآن‌آموز پس از یک سال و نیم موفق به تلفظ عربی همه جای قرآن خواهد شد و این نشان‌دهنده اثرگذاری جلسات سنتی قرآن بوده است.

اصل‌محمدی در پاسخ به این سؤال که در میان خانواده، آموزش و پرورش و نهادهایی چون مساجد، مؤسسات قرآنی و ... کدام نقش اثرگذارتری در این زمینه داشته‌اند؟ و کدام یک نقششان را به خوبی ایفا نکرده‌اند؟ اظهار کرد: در آموزش و پرورش طی سال‌های مختلف، طرح‌های گوناگون با بودجه‌های زیادی، انجام شده است، اما بازدهی لازم نداشته است. علت آن نیز این بود که کار دست کننده این کار نبوده است؛ یعنی افرادی که آموزش این بخش را برعهده دارند، خودشان دوره‌های آموزش قرآنی لازم را ندیده‌اند که شاهد این نتیجه هستیم.

بهترین کارکرد قرآنی در مدارس است

وی با تأکید بر اینکه بهترین کارکرد قرآنی در مدارس است، بیان کرد: متأسفانه طی سالی که آموزش و پروش بودجه‌هایی برای تشکیل مدارس قرآنی اختصاص داد، در شورای عالی آن، یکی از اساتید قرآن و یا صاحب‌نظر قرآنی وجود نداشت تا از نظرات آن‌ها بهره‌مند شوند که متأسفانه شاهد بودیم آن بودجه هزینه شد، اما بازدهی لازم و کافی نداشت.

این مدرس قرآن اظهار کرد: در صورتی که اگر این موضوع به دست کننده این کار قرار می‌گرفت، قطعاً شاهد روند روبه جلویی بودیم؛ برای مثال اگر سازمان دارالقرآن الکریم همراه با آموزش و پرورش متولی این امر شود به گونه‌ای که بودجه از سوی آموزش و پرورش اختصاص پیدا کند و اساتیدش از سوی سازمان دارالقرآن تعیین و بر این طرح نظارت شود، قطعاً شاهد بازدهی بهتری خواهیم بود. قطعاً بهترین جایی که می‌توان با دانش‌آموزان کار کرد مدارس است، اما به دلیل بهره‌برداری ناکافی از معلمان قرآن متخصص که بعضاً نیز در خواندن قرآن دچار مشکل هستند، شاهد بازدهی مطلوبی نیستیم. حتی شیوه آموزش آن‌ها جواب‌دهی لازم را ندارد.

نبود حمایت عامل تعطیلی جلسات

وی درخصوص میزان اثرگذاری جلسات سنتی قرآن و آموزش چهره به چهره قرآن و شرایط حاضر این جلسات، ادامه داد: علتی که جلسات سنتی قرآن امروزه دچار افول شده‌اند، این است که حمایت‌های دولت و مراکز قرآنی کشور نبوده و بودجه‌ای که باید برای این جلسات قرآن تزریق می‌شده، تزریق نشده است، باید جلسات قرآن خودکفا اداره می‌شده است، اما این به معنای این نیست که دولت عدم حمایت از این جلسات داشته باشد و بگوید باید خودکفا جلسات قرآن را اداره کنید، مساجد نیز این گونه است؛ می‌گویند که نباید مساجد دولتی شود، اما آیا این به معنای عدم حمایت دولتی از مساجد است. جلسات سنتی قرآن نیز همین گونه است؛ لذا باید به آن‌ها توجه لازم شود، زیرا در حال حاضر شاهد هستیم که جلسات قرآن به دلیل خیلی از موارد جزئی روبه تعطیلی می‌روند، چون حامی ندارد.

این قاری و پیشکسوت قرآنی با تأکید بر اینکه آیا عدم وابستگی جلسات سنتی قرآن به دولت بنا بر عدم حمایت دولتی و دستگاه‌ها و نهاد‌های قرآنی کشور است؟ اظهار کرد: چرا بودجه‌های قرآنی داخل این مجموعه‌های قرآنی تزریق نمی‌شود.

مدیر دارتحفیظ قرآن بیان کرد: بیش از دو هزار و ۳۰۰ قرآن‌آموز در این مجموعه در حال فراگیری علوم قرآنی چه در واحد بانوان و چه در واحد آقایان، هستند. قریب به ۷۰ معلم قرآنی در مرکز مشغول به همکاری هستند و با وجود اینکه جزو مراکز برجسته آموزش قرآن در کشور است، اما یک ریال از یک سازمان دولتی و مرکز قرآنی کشور به این مرکز قرآنی ـ مردمی تزریق نشده است، پس اینهمه بودجه‌های قرآنی کجا مصرف می‌شود؟

کار دست متولی متخصص نیست

وی با اشاره به اینکه پیشنهادی برای جذب و جلب دانشجویان و دانش‌آموزان که شاهد بی‌سوادی قرآنی هستند؟ گفت: باید کار دست متولیان امر باشد؛ در بحث دانشجویان و دانش‌آموزی نیز این امر مستثنی نیست، اما متأسفانه متولی کننده این کار نیست؛ باید بتوانند مجموعه‌ای را هدایت کنند، جهت دهند، آموزش دهند، شیوه‌های آموزش را ارائه دهند و اساتید این امر را آموزش‌های لازم دهند. متأسفانه شاهد این موضوع نیستیم، لذا دانش‌آموزان و دانشجویان در امر آموزش قرآن آن گونه که باید و به درستی در این زمینه رشد پیدا نکرده‌اند.

اصل‌محمدی با ابراز گلایه از اینکه متأسفانه بر روی صدا و اصوات قاریان و الحان آنگونه که باید کار نمی‌شود، بیان کرد: متأسفانه در کلاس‌های قرآن به اندازه‌ای به آموزش فتحه، ضمه و ... اهمیت می‌دهند که موجب زده شدن قرآن‌آموز از ادامه راه می‌شود.

وی درباره آموزش مجازی قرآن در شرایط فعلی، تأکید کرد: این آموزش به هیچ وجه نسبت به جلسه حضوری قرآن پاسخ‌گو نیست. بحث آموزش قرآن به هیچ وجه مطالعه‌ای نیست تا بتوان با خواندن فلان کتاب تجوید، آن را به طور کامل ادا کند، زیرا آموزش قرآن عملی است و فردی که آیه آیه را کنار استاد و در کنار دیگر قرآن‌آموزان به صورت چهره به چهره آموزش می‌بیند با بازدهی بهتر و بیشتر روبروست تا آموزش مجازی قرآن.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا فعالیت های قرآنی مؤسسات قرآنی قرآن آموزش عمومی قرآن جلسات سنتی قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۵۰۵۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از چهارشنبه آغاز می‌شود

معاون وزارت آموزش و پرورش از آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ خبر داد. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ حمید طریفی حسینی معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه ثبت‌نام دانش‌آموزان پایه اول دبستان از 19 اردیبهشت آغاز می‌شود، گفت: خانواده‌ها برای ثبت‌نام به دو روش الکترونیک و حضوری اقدام کنند. برای پیش ثبت‌نام الکترونیک باید به والدین باید به سامانه خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش به آدرس my.medu.ir یا my.gov.ir مراجعه کنند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در آزمون استخدام آموزگار دوره ابتدایی که اسفند سال گذشته برگزار شد، 636 هزار نفر شرکت کردند و 28 هزار نفر پذیرش خواهند شد، افزود: سازو کار جذب و گزینش در دو سال گذشته تغییر کرده است و امسال معلمانی که رتبه استادی دارند در ارزیابی تکمیلی آزمون استخدامی به ما کمک می‌کنند.

آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از 19 اردیبهشت

240 هزار ردیف استخدامی آموزش و پرورش در دو سال

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: افراد پذیرفته شده در آزمون استخدامی باید دوره آموزشی را در دانشگاه فرهنگیان طی کنند؛ طی دو سال گذشته 240 هزار ردیف استخدامی به آموزش و پرورش اعطا شد که یک پنجم نیروی انسانی وزارتخانه را شامل می‌شود و  این باعث جریان یافتن خون تازه در رگ‌های آموزش و پرورش شد.

وی تأکید کرد: برنامه درسی مدارس باید متحول شود و به سمت آموزش مهارت زندگی در دوره ابتدایی برویم که این کار مهر امسال به صورت آزمایشی در پایه اول دبستان و در تعداد محدودی از مدارس انجام خواهد شد.

رویکرد آزمون‌های بین‌المللی با روش‌های مدارس ایران متفاوت است

طریفی حسینی درباره دلایل عملکرد ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین المللی تیمز و پرلز گفت: این آزمون‌ها سطح سواد خواندن، ریاضی و علوم دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی و هشتم را می‌سنجد و به نوعی آزمون‌های مهارتی هستند، محتوایی که در آزمون‌های تیمز و پرلز سنجش می‌شود، رویکرد متفاوتی با روش‌های مورد استفاده در مدارس ایران دارد.

نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قدرتمند دنیا

وی گفت: باید توجه داشت که نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قوی دنیا قرار دارد و در المپیادهای جهانی بیش از 20 مدال طلا داشتیم.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش مطرح کرد: در ایران تنوع قومیتی، فرهنگی و زبانی داریم و آزمون تیمز و پرلزمتناسب با شرایط فرهنگی و جغرافیایی ایران نیست و به دنبال طراحی آزمون بومی هستیم.

طریفی حسینی در پاسخ به این پرسش که دلایل نتایج ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در بحث ریاضی و علوم در آزمون‌های بین المللی چیست، آیا هیچ بخشی نگران این عملکرد ضعیف نشده است؟ گفت: مطالعات بین المللی از جوانب مختلف مورد نقد هستند چون سوالات متناسب با نظام آموزشی کشورها نیست.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: مطالعات بین المللی می‌خواهند تمام نظام‌های آموزشی را مشابه کنند و کشورها باید خود را با شاخص‌های آنها تطبیق دهند؛ هم اکنون کشورهای مختلف دنیا متقاضی جذب فارغ التحصیلان مدارس ایران برای تحصیل در دانشگاه‌های خود هستند.

وی  بیان کرد: روند اٌفت عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین‌المللی از گذشته وجود داشته است البته چند برنامه را برای تقویت سواد خواندن دانش‌آموزان اجرا کردیم از جمله طرح خوانا همچنین در مناطق دو زبانه طرح زبان‌آموزی پایه اول دبستان را اجرا کردیم.

سطح سواد دانش‌آموزان در مقایسه با گذشته افزایش یافته است

طریفی حسینی درباره اینکه اگر بخواهیم سطح سواد دانش‌آموزان امروز را با 10 سال گذشته مقایسه کنیم، آیا سطح سواد افزایش پیدا کرده است؟ گفت: قطعاً می‌گویم افزایش یافته است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش درباره اینکه آیا برای این موضوع ارزیابی و مستنداتی دارید، گفت: هم اکنون نوع سواد متفاوت شده است، در گذشته خواندن و نوشتن مطرح بود البته هم اکنون هم توانایی نوشتن جزوی از سواد است اما دنیای امروز برمهارت تأکید دارد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا سنجه‌ای وجود دارد که بتوانیم عملکرد آموزش و پرورش را بسنجیم؟ عنوان کرد: سند تحول بنیادین چشم انداز را روشن کرده است و ایران می‌تواند جزو کشورهای پیشرو در نظام‌های آموزشی باشد چون سطح پوشش تحصیلی در دوره ابتدایی 98 درصد است و در حوزه کیفیت، استانداردهای آموزشی مدارس ایران قابل مقایسه با سایر کشورها نیست همچنین تعداد معلمانی که امسال استخدام کردیم به اندازه تمام معلمان کشورهای اسکاندیناوی است.

طریفی حسینی ادامه داد: پراکندگی که در ایران به لحاظ زیر ساخت‌های آموزشی وجود دارد و سازو کار تأمین نیروی انسانی، بینظیر است و در مطالعات یونسکو، ایران به عنوان الگو در میان کشورهای منطقه مطرح می‌شود. ایران در برخی حوزه‌های آموزشی و سلامت، حرف برای گفتن دارد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • امتحانات نهایی را تبدیل به بت نکنیم / روش‌های مناسب مطالعه صحیح
  • آغاز ثبت‌نام بیش از ‌۱۹ هزار کلاس اولی‌ در زنجان
  • چگونه از کلاس خصوصی زبان انگلیسی نتیجه بگیریم؟
  • ثبت‌ نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود
  • ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود
  • ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • کارگاه آموزشی جامع مدیریت امور قرآنی در یاسوج برگزار شد
  • آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از چهارشنبه
  • ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از چهارشنبه آغاز می‌شود
  • برگزاری کارگاه آموزشی سامانه جامع حمد در یاسوج